Begin je kruidenla met deze basics, en vul hem dan aan naarmate je je persoonlijke favorieten ontdekt.

Al duizenden jaren worden specerijen en kruiden in de keuken gebruikt als een eenvoudige en economische manier om smaak aan elk gerecht toe te voegen. Het verschil tussen een specerij en een kruid komt van welk deel van de plant gebruikt wordt. Het blad van een plant wordt gebruikt als een culinair kruid, terwijl elk ander deel van de plant (vaak gedroogde zaden, schors of wortels) een specerij is. Bedenk dat kruiden zowel droog als vers gebruikt kunnen worden; specerijen worden alleen in hun droge vorm gebruikt.

Hoewel het ‘perfecte’ kruidenkabinet uniek zal zijn naar individuele smaak, zijn hier 10 basiskruiden en specerijen om je een goede basis te geven om op te bouwen.

Tip: Hoewel hele specerijen en kruiden tot 3 jaar houdbaar zijn, verliezen ze na verloop van tijd smaak. Om ze op hun best te laten smaken, koop je ze in kleine hoeveelheden en bewaar je ze in glazen potten met metalen deksels op een koele, donkere plaats.

  1. Zwarte peperkorrels.

Peper is een specerij die bij iedereen bekend is. Deze licht prikkelende en aromatische specerij moet vers gemalen worden voor een optimale smaak. Kies waar mogelijk voor hele peperkorrels en gebruik een pepermolen in plaats van voorgemalen specerijen om je de meeste smaak en hitte te geven.

  1. Gemalen kaneel.

Een warme specerij boordevol antioxidanten, kaneel geeft een vleugje zoetheid aan gerechten. Typisch wordt het gebruikt in baksels en zoete bereidingen, maar je vindt het ook in hartige Indiase en Marokkaans-achtige gerechten.  Maar wist je dat de meeste kaneel die we kopen toch niet echt kaneel is? Overal in Azië wordt kassiabast als kaneel verkocht, omdat het betaalbaarder is dan het echte spul.

Tip: https://www.naturalspices.nl/kruiden-specerijen

  1. Chilipoeder.

Bekend om zijn felrode of oranje kleur, is chilipoeder een combinatie van een verscheidenheid aan chilisoorten. Dit kruid wordt vaak gebruikt in taco-kruiden en curry’s, en is te vinden met verschillende niveaus van hitte (mild, medium en heet). Omdat het een mengsel van specerijen is, vind je soms dat chilipoeder komijn, paprikapoeder en zout bevat.

  1. Hete-rode-chilivlokken.

Chilivlokken zijn een geweldige manier om hitte aan elk gerecht toe te voegen. Gemaakt van fijngestampte, gedroogde rode chilipepers, vind je dit kruid vaak gebruikt in pasta en pizza, maar het wordt ook toegevoegd aan augurken en oliën voor de smaak.

  1. Komijn.

Warm en aards, komijn is ‘s werelds op een na populairste specerij en een geweldige toevoeging aan Noord-Afrikaanse, Midden-Oosterse of Indiase gerechten. Je kunt komijn het beste vroeg in het kookproces toevoegen om de diepte van de smaak te vergroten.

  1. Gemalen gember.

Het wordt het meest gebruikt bij het bakken, maar gember vind je ook in kruidenmengsels zoals jerk spice, kerriepoeder of tandoori kruiden. Zijn zoete, peperig-citroenachtige tonen vullen zowel hartige als zoete gerechten aan.

Tip: https://www.naturalspices.nl/gember-gemalen-djahe

  1. Nootmuskaat.

Het is belangrijk op te merken dat je met dit krachtige en prikkelende kruid een eindje komt. Gekweekt in hetzelfde zaad als de minder vaak gebruikte specerij foelie, is nootmuskaat zoet en warm en past goed in warme dranken, baksels of bij wortelgroenten. Voor de beste smaak rasp je nootmuskaat vers met een microplane rasp.

  1. Gerookt paprikapoeder.

Gerookt paprikapoeder is licht zoet met tonen van rook die zowel mild als heet kunnen zijn. Het geeft een mooie rode kleur en ook wat zoetheid en een rokerige smaak aan vlees, vis en groenten. Het wordt wereldwijd gebruikt in een scala van verschillende keukens, en zou onmisbaar moeten zijn in je kruidenla om gerechten extra diepte te geven.

  1. Gedroogde oregano.

Een veelzijdig kruid dat gebruikt wordt in de Mediterrane en Zuid-Amerikaanse keuken, gedroogde oregano heeft een gedurfde bloemige en citroenachtige smaak. Gedroogde oregano wil graag de ster van elk gerecht zijn, dus wees voorzichtig want het kan andere smaken overstemmen.

  1. Laurierbladeren.

Laurierblaadjes zijn de achtergrondster van soepen en stoofschotels; hoewel de smaak niet zo in-your-face is als die van oregano of komijn, zullen ze, als ze in grote hoeveelheden gebruikt worden, bitterheid aan gerechten toevoegen (slechts een of twee blaadjes geven voldoende smaak). Voeg ze toe aan het begin van het kookproces en verwijder ze voor het opdienen.